Monday 24 February 2014

LoVeToCooK 1.0: Resepi Ayam Masak Merah

~~Resepi Ayam Masak Merah~~

i.                   Bahan2 Utama

Ø  1/2 ekor Ayam
(Size ayam, potongan ayam mengikut cita rasa masing2, basuh dgn air dan tepung gandum, bersihkan balik, lumur dgn garam & tepung goreng ayam/kunyit, perap skejap & gorengkan stengah masak)… ketepikan..

ii.                 Bahan2 Dikisar

Ø  1 biji bawang besar
Ø  1 biji bawang putih
Ø  2 batang serai (dipotong nipis2)
Ø  1 inci halia
Ø  15-20 cili kering (dibuang biji & direbus dgn air panas)
Ø  Sedikit air
(semua bahan2 dikisar)


iii.              Bahan2 Menumis Sekejap

Ø  5 sudu besar minyak masak (guna minyak goreng ayam td)
Ø  1 batang kulit kayu manis
Ø  2 kuntum bunga lawang
Ø  5 biji bunga cengkih
Ø  3 biji buah pelaga
(menumis sekejap smp naik bau, angkat & ketepikan)

iv.               Bahan2 Pertengahan

Ø  1 mangkuk air
Ø  2 sudu besar sos cili
Ø  1 sudu besar sos tomato
Ø  2 keping asam keping
Ø  1 batang serai (dititik)
Ø  1 biji bawang besar (dimayang bulat)
Ø  1 biji tomato (dibelah 4)
Ø  Garam & gula secukup rasa

Cara-cara memasak

Selepas proses i, ii dan iii, jangan tutup api & terus masukan semua Bahan2 Dikisar dr proses ii dan 1 mangkuk air smp pecah minyak.

Kemudian masukan Bahan2 Pertengahan seterusnya satu persatu (sos cili, sos tomato, asam keping, serai), kacau rata & biarkan sebentar.

Masukan potongan ayam, bawang besar dimayang bulat, tomato, garam & gula secukup rasa. Kacau rata, biarkan skejap & siap.

Boleh dihidangkan & selamat menjamu selera.

pic xsempat nak hias sbb xsabar nak makan..hehe


*kalau nak extra kuah kena pandai bajet bahan2 la yer…


Tenkiu & kongsi resepi bersambung.... daaaa



♥♥♥RSN♥♥♥







2 comments:

FarahFerraDotCom said...

Thanks 4 sharing.. nnti nk try buat guna resepi nie la.. =D

Siti Nor Ahmad said...

Cuba2... simple n skejap je masak.....hehe

Post a Comment

Dah baca komen la sikit :)