i.
Bahan2 Utama
Ø 1/2 ekor Ayam
(Size ayam, potongan ayam mengikut cita rasa masing2, basuh dgn
air dan tepung gandum, bersihkan balik, lumur dgn garam & tepung goreng ayam/kunyit,
perap skejap & gorengkan stengah masak)… ketepikan..
ii.
Bahan2 Dikisar
Ø 1 biji bawang besar
Ø 1 biji bawang putih
Ø 2 batang serai (dipotong nipis2)
Ø 1 inci halia
Ø 15-20 cili kering (dibuang biji & direbus dgn air panas)
Ø Sedikit air
iii.
Bahan2 Menumis Sekejap
Ø 5 sudu besar minyak masak (guna minyak goreng
ayam td)
Ø 1 batang kulit kayu manis
Ø 2 kuntum bunga lawang
Ø 5 biji bunga cengkih
Ø 3 biji buah pelaga
(menumis sekejap smp naik bau, angkat & ketepikan)
iv.
Bahan2 Pertengahan
Ø 1 mangkuk air
Ø 2 sudu besar sos cili
Ø 1 sudu besar sos tomato
Ø 2 keping asam keping
Ø 1 batang serai (dititik)
Ø 1 biji bawang besar (dimayang bulat)
Ø 1 biji tomato (dibelah 4)
Ø Garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak
Selepas proses i,
ii dan iii, jangan tutup api & terus masukan semua Bahan2 Dikisar dr proses ii dan 1 mangkuk air smp pecah minyak.
Kemudian
masukan Bahan2 Pertengahan seterusnya satu
persatu (sos cili, sos tomato, asam keping, serai), kacau rata & biarkan
sebentar.
Masukan
potongan ayam, bawang besar dimayang bulat, tomato, garam & gula secukup
rasa. Kacau rata, biarkan skejap & siap.
Boleh
dihidangkan & selamat menjamu selera.
![]() |
pic xsempat nak hias sbb xsabar nak makan..hehe |
*kalau
nak extra kuah kena pandai bajet bahan2 la yer…
Tenkiu & kongsi resepi bersambung.... daaaa
♥♥♥RSN♥♥♥
2 comments:
Thanks 4 sharing.. nnti nk try buat guna resepi nie la.. =D
Cuba2... simple n skejap je masak.....hehe
Post a Comment
Dah baca komen la sikit :)